Още нещо за … спалните чували

Още нещо за спането … или „що е то спален чувал за бебе?“, купен ли ни трябва, или можем сами да си ушием?

Soft and Casual

Pois & Velours Collection

Най-важното е бебето да е винаги правилно поставено за сън. Ето и петте основни правила за сигурността му:

*Спокойно дишане за спокоен сън

Когато спи, бебето трябва да е винаги поставено по гръб, лицето освободено от обкръжаващи предмети – така може да диша спокойно и да регулира телесната си температура. Тази позиция е основна за първите месеци, докато бебето още не може самостоятелно да се преобръща от гръб по корем и обратно.

*Сън при подходяща температура

В днешно време, мненията са единодушни: от гледна точка на добото здраве на вашето новородено, не трябва в никакъв случай то да спи в много топла стая. Температурата на въздуха в стаята, където спи, не трябва да надвишава 19°C ако е възможно. Едновременно с това е важно да се проверява, че детето не е твърде горещо в леглото си. Не разчитайте на температурата на ръцете на бебето, а проверете температурата на тялото му чрез поставяне на Вашата ръка върху врата или корема му.

* Въздухът в стаята на детето да е чист

Проветрявайте често, не позволявайте на никого да пуши в детската стая, чистият въздух е важна компонента за дихателния процесс на Вашето новородено, а по-късно и пораснало дете.

* Подходяща влажност на въздуха

Прекалено ниската влажност, както и високата, носят само проблеми – влажността под 40% изсушава лигавицата и дразни гърлото. Необходимо е за бебето да поддържаме минимум 40% и максимум 60%. Влажността над 45-50% спомага да предотвратим запушването на носа на детето.

Ежедневното почистване на носа на бебето с подходящ солен разствор трябва да стане част от ритуала Ви сутрин и вечер (заедно с почистването на ушите и очите, естествено). Чрез тази превантивна хигиенна мярка ще предотвратите задържането на секрети в нослето.

* Спане с  помощта на спален чувал

Здравните специалисти препоръчват използването на специалните бебешки спални чували (торби) вместо одеала, юргани, чаршафи или други завивки. Тези мини чували за спане представляват днес най-доброто средство да осигурите доброто дишане за вашето новородено по време на съня му. Неговото лице е на открито, а самото бебе има достатъчно място и възможност да се върти свободно, без да се завие през глава.

От гледна точка на сигурността и добото здраве на вашето новородено, не трябва в никакъв случай то да бъде завивано с одеало, юрган или друго покриващо срество поне до достигане на възраст от 9 месеца. Тази препоръка е и част от „Решение на Комисията” (б.а. Европейската Комисия) от 2 юли 2010 година относно изискванията за безопасност, на които трябва да отговарят европейските стандарти за някои продукти, използвани на местата за спане на деца, съгласно Директива 2001/95/ЕО на Европейския парламент и на Съвета (2010/376/ЕС).

И тук идва въпросът, дали не може у дома да си ушием една торбичка за спане с много любов, с избран от нас плат и разцветка за нашето любимо малко същество, или по-добре да купим готово чувалче. Ето още информация, след която ще оставим вие да прецените и изберете най-правилното решение за себе си.

Как да изберем подходящото спално чувалче? Чувалчетата се избират не според температурата навън, а в зависимост от температурата на стаята, където спи Вашето дете.

Предлагаме Ви една таблица и два примера, на Вас оставяме правилното решение. Ето примерите: възможно е през зимата, в един много затоплян апартамент, да изберете детето Ви да спи с чувалче с TOG 0.5, вместо TOG 3.0. През лятото обаче, ако сте в планината, където нощите са приятно хладни, детето ще има нужда по-скоро от един модел TOG 2.0 вместо TOG 0.5.

Ето една идея в табличен вид, как да облечем детето си в зависимост от температурата на въздуха в стаята и ползвания спален чувал.

Температура в стаята, където спи детето Спален чувал TOG 0.5материя Fleur de Coton® Спален чувал TOG 2.0материя Fleur de Coton®, ватиран Спален чувал TOG 3.0мек полар
+ 26°C Боди с къс ръкав или само по пелена/бельо
+ 24°C Боди с къс ръкав
+ 22°C Боди с къс ръкав и горнище на пижама Боди с дълъг ръкав
+ 20°C Боди с дълъг ръкав и горнище на пижама
+ 18°C Боди с дълъг ръкав и цяла пижама Боди с дълъг ръкав и горнище на пижама
+ 16°C Боди с дълъг ръкав и цяла пижама

Памучната материя със запазената марка Fleur de Coton® е изключително добра като качество, не променя формата си след многократно пране (пере се перална машина, при температура от 30° C, НЕ се суши в сушилна машина), привлича с красивия си дизайн и носи много удобство и мекота на детето Ви.

Предлагани размери: 65 см (новородено), 75 см и 90 см (6+ / 9+ месеца или 6-12м), 105 см и 120 см (12+ и 24+ месеца). Моделите 65 см и 75 см се закопчават регулируемо (2 нива на раменете) чрез копчета, имат дълъг хоризонтален цип, който помага за отваряне в долната част и по този начин смяната на пелената на бебето е много улеснена. Моделите 90 см, 105 см и 120 см се закопчават с цип вертикално, като отварянето става в посока отдолу нагоре, за да се избегне опасността от нараняване на бебето или случайно отваряне.

С тези различни размери на спалните чували, Вашето дете ще спи спокойно през цялото си ранно детство. Моята дъщеря до 4 годишна възраст спеше с чувал, прекъсна за около година и после на 5 отново потърси вариант, като за жалост откри, че и най-големиятт размер е вече малък за нея.

Спалните чували на Ред Касъл се предлагат в три разновидности на температурния критерий TOG (Thermal Overall Grade): 0.5, 2.0 и 3.0.

От зимата 2017/2018 ще се предлагат само в два варианта – за лято и за есен/зима.

В България, моделите спални чували на Red Castle се предлагат в голямо разнообразие на цветови решения. Всички тях, а и други продукти на Red Castle можете да видите при търговските ни партньори и в офис/склад на Ред Пойнт България на ул. Богатица № 22 в София.

 

2 thoughts on “Още нещо за … спалните чували

  1. Здравейте! Искам да Ви поздравя за изчерпателната статия! Беше ми изключително полезна, а съм сигурна, че е помогнала и на много други родители! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>