Добавяне на витамини и суперхрани в бебешкото и детско хранене

Снимка: Maddi Bazzocco / Unsplash
Снимка: Maddi Bazzocco / Unsplash

Едва ли има родител, който да не иска да дава на своето бебе и дете най-полезните храни. Нека не се лъжем, малчовците често отказват отделни неща, които им предлагаме. Това е поводът да се опитаме да съберем на едно място списък с полезни суперхрани, чрез които да замествате нежеланите такива. Разбира се може да се доверите и на прахообразни добавки, които да примесите към любимите шейкове, смутита или печени храни за по-големите. Децата ще си мислят, че са ви победили в борбата с полезните храни, но няма да знаят цялата истина и в действителност ще са получили дневната си доза от плодове и зеленчуци. Все пак сме на мнение, че е редно да се доверявате на естествените храни, така че преминаваме към тях.

Течен витамин D

Преди всичко нека поговорим за течния витамин D. Ако все още кърмите, вашият педиатър вероятно ви е препоръчал използването му, тъй като майчиното мляко не винаги може да осигури всички необходими витамини и хранителни вещества. Нерядко се налага добавяне още на витамин А и С до момента, в който се премине към твърди храни в диетата на детето. В случай, че ползвате адаптирано място е необходимо да се запознаете с съдържанието, тъй като по-голяма част от тях включват необходимата дневна доза витамини.

Суперхрани

Преминаваме към суперхраните, които може да добавите в детското меню, за да подсигурите необходимите витамини и хранителни вещества. Препоръчително е да направите консултация и със своя педиатър.

Плодове – Едва ли има някой, който не знае, че плодовете са най-полезни, но все пак сме длъжни да го кажем. Нашият любим плод са боровинките, защото са сладки, малки, могат да се ядат с пръсти и са пълни с антиоксиданти.

Домати – Кой не обича домати? Децата не правят изключение. Наличието на ликопен в тях може да помогне в предпазването от различни видове рак. Доматът е и перфектен компонент за сосове, салси и други хранителни добавки.

Сладък картоф – Забавният му цвят може да е повод за игра, след която да го намерите намачкан върху белия килим. Въпреки това те са пълни с витамин А и С. Тяхната сладост ще е любима за вашият малчуган.

Авокадо – То е вкусно и лесно за ядене. Чрез него може да добавите Омега-3 мастни киселини. Авокадото може да бъде част от смути или пюре.

Яйца – Яйцата са безценен източник на протеини, витамин Д, Омега-3 и имунни ускорители като цинк и желязо.

Овесена каша – Тя е чудесен източник на фибри и добра основа за някои вкусни добавки като мед, семена от чиа, ленени семена, плодове, чипс от шоколад, сироп и други.

Ядки – Те не трябва да са първите суперхрани, които да пробвате, особено ако все още не сте сигурни, че бебето ви няма алергии към тях. В случай, че вече сте експериментирали може да тествате комбинацията от фъстъци и бадемово масло. Тези здравословни мазнини ще дадат на вашето дете достатъчно енергия за деня.

Черен боб – може да го предложите под формата на вегетариански бургери, кесадили или начос.