FAQ или често задаваните въпроси за Cocoonababy

Това са най-честите въпроси за Cocoonababy, които ни задават нашите клиенти. Тук ще намерите точните отговори на повечето от тях.

 
Моята акушерка казва, че преди всичко не трябва да слагам бебето да лежи върху мека повърхност. Трябва му твърда повърхност. Гнездото ми се струва меко и не знам какво да правя.

Тя не греши: бебето не трябва да лежи върху мека повърхност, защото има риск да „потъне“ в нея. Но плоската и твърда повърхност не позволява на детето да се свива и да се чувства добре. Cocoonababy® не е нито меко, нито плоско, нито твърдо: то е направено именно по такъв начин, че основата му е твърда, а повърхността му е деликатна (но в никакъв случай мека). Анатомичната му форма позволява на бебето спокойно да опознава света и да се развива, като същевременно разполага със здрава опора. Не съществува никакъв риск за бебето да „потъне“ в него, а материалите, от които е изработено гнездото, развиват и ръководят движенията на бебето.

 

Слагам бебето си в гнездото Cocoonababy® от две седмици и имам чувството, че гнездото се е вдлъбнало?

Това е чудесно – не дунапренът се е слегнал, а покриващата го разтегаема материя, която е приела формата на вашето бебе. Гнездото му вече действително си е негово.

 

Забелязах, че след като купих гнездото Cocoonababy®добавихте коланче за през корема – това въпрос на безопасност ли е?

Действително създадохме това коланче за през корема, за да успокоим родителите, които се тревожат, че бебето им може да се изтърколи от гнездото. Въпреки че препоръчваме използването на гнездото Cocoonababy®да бъде прекратено доста време преди бебето да започне да може да се обръща (тоест щом бебето започне да се опитва да променя положението си в гнездото), решихме, че тъй като коланчето за през корема не променя в никакво отношение функциите на гнездото и не пречи на движенията на бебето, може да бъде само предимство за продукта. Той е одобрен от медицинските среди и в крайна сметка лекият натиск, който оказва върху коремчето на бебето, също го успокоява.

 

Видях, че бебето може да мърда в гнездото, а вие казвате, че не може да излезе от него!

Когато казваме, че бебето може да мърда в гнездото това означава, че може да върти главата си и да мърда ръцете си, за да ги вижда. Но то не може нито да се търкаля, нито да се обръща в първите месеци.

 

Казвате, че Cocoonababy® се използва денем и нощем – не е ли много?

Благодарение на своята форма и използваните материи Cocoonababy® е единственият продукт, който позволява използване през деня и през нощта. Положението, което бебето заема в гнездото, е проучено от професионалисти в областта на здравеопазването, за да бъде възможно най-доброто за неговото развитие. Следователно е важно да слагате бебето в Cocoonababy® , когато не е в ръцете ви, върху килимче за активна гимнастика или на разходка, за да се чувства добре, спокойно да опознава света, да развива движенията си, да се сгъва и да си почива в пълна безопасност. През деня и през нощта.

 

Не съществува ли опасност бебето да се плъзне между пречките на леглото и страните на гнездото?

Не, няма такъв риск, ако следвате инструкциите за употреба и спрете да използвате гнездото, когато бебето започне да се опитва да променя положението си в него.

В първите 3-4 месеца нивото на развитие на моториката на вашето бебе не е достатъчно, за да му позволи само да излиза от гнездото.

 
Изтъквате, че в Cocoonababy® бебето може да докосва лицето си. Защо това е важно?

В утробата бебето може да докосва лицето си и дори да си смуче палеца. Ръцете на новородено, което е сложено да лежи по гръб върху плоска и твърда повърхност, са протегнати настрани – сгънати и поставени от двете страни на главата. То няма сила да ги вдигне до зрителното си поле или да ги сложи в устата си и не се чувства добре – казва се, че страда от „тревожност от раздробяване“, защото се намира в твърде голямо за него място, без познати неща. В Cocoonababy® то веднага може да докосне лицето си, да си смуче палеца, да се сгъне и тревожността изчезва.

 
Някои майки казват, че вече съществуват матраци, които имат същите способности като Cocoonababy®, тъй като материята им е същата: високоеластичен дунапрен.

Не е вярно. Cocoonababy® не е изработен от високоеластичен дунапрен (наречен дунапрен с памет), а от реактивен дунапрен в съчетание с дунапрен комфорт. Изработените от високоеластичен дунапрен матраци задържат бебето в положението, в което е сложено да лежи и следователно трябва да се избягват, докато не развие собствената си моторика (към 4-5 месеца). Гнездото Cocoonababy® има обратно действие: то улеснява движението на бебето и му помага да развие моториката си.

 
Може ли гнездото да се сложи в кош за новородено?

Не, защото кошът не е достатъчно дълбок. Преградите на леглото или на кошарката трябва да надвишават с поне 20 см височината на гнездото (стандартите за безопасност го налагат).

 
Може ли с Cocoonababy® да се използват торби за спане?

Да, възможно е, но за предпочитане е да вземете малък размер (максимум 65 см), което ще е подходящо за бебето до 4 месеца. По-голям размер може да пречи. Можете също така да сложите бебето в спалното чувалче Cocobag, което е специално създадено за тази цел.

 
Изглежда, че на бебето ми му е много горещо в гнездото Cocoonababy®

Сигурно е, че сгушено в гнездото Cocoonababy® на бебето му е по-топло отколкото ако е легнало върху плосък матрак. Проверете температурата, като докоснете с пръсти тила му: ако му е твърде горещо, леко го отвийте.

 
Съществуват шезлонги с възглавници, които ми се струва, че вършат същата работа като Cocoonababy®

Не. Тези продукти, напълнени с топчета полистирол, задържат бебето (както и дунапрените с памет) в едно положение и не притежават предимствата на Cocoonababy®.

 

Може ли да бебето да е повито, когато се използва Cocoonababy®?

Бебето, което започва живота си в Cocoonababy® обаче няма нужда да бъде повито: всъщност извитото, полуембрионално положение, което заема тялото му, позволява на бебето да се чувства в безопасност, да не страда от рефлекс на Моро (резки и неконтролируеми движения на ръцете), да се намали стомашният рефлукс и да спи по-добре.

 
Cocoonababy® ми се струва съвсем мъничък. Не виждам как моето бебе ще може да го използва до четвъртия си месец.

Възможно е към 4 месеца краката на вашето бебе да излизат извън гнездото, което е напълно нормално. Достатъчно е да отстраните адаптора от гнездото и да оставите крачетата на бебето да излязат извън гнездото. Важното е, независимо от възрастта на бебето, то да не може да се подпира с крачета, което води до твърде голямо изтягане и не позволява правилно развитие на бебето.

 
Струва ми се, че моята възглавничка за кърмене отлично може да служи за гнездо на моето бебе през първите месеци. Какво мислите за това?

Повечето възглавнички за кърмене са напълнени с топчета полистирол. Ако сложите бебето си в средата на възглавничката, то действително ще бъде обгърнато в ограничено пространство, но ще бъде задържано в едно единствено положение, което няма да е най-правилното за него. Да се оставя така часове наред или дори денем и нощем не се препоръчва, още повече че рискът от слягане на топчетата и от неволна промяна на положението правят постоянният родителски контрол задължителен. Формата, материите и извивките на Cocoonababy® са резултат от многогодишно внимателно наблюдение в медицинска среда, което прави продукта Cocoonababy® незаменим.

 

Ако оставя бебето си в гнездото през деня, как мога да го развличам?

Можете да го сложите например върху килимче за активна гимнастика с арка или в креватчето му с подвижни играчки, но внимавайте играчките да са на равнището на краката му, а не директно над главата му. Противно на навиците, много е важно погледът на бебето в легнало положение да бъде привличан в посоката на краката му, за да бъде положението му по-скоро свито отколкото твърде изтегнато. Легнало в гнездото бебето може да следи с поглед другите членове на семейството и ще бъде щастливо да участва в живота около него.

 
На новия модел сте добавили коланче за през корема. Защо?

Всички знаем, че двигателното развитие на бебето под 4 месеца не му позволява да излезе от гнездото, но е вярно, че за родителите, които за първи път имат бебе, въпросът е много тревожен. Затова гнездото Cocoonababy®вече се предлага с коланче за през корема, което благодарение на специфичната си форма не пречи на развитието на моториката на бебето. Така родителите са спокойни, а и бебето се чувства още по-добре, защото това малко коланче има успокояващо действие! Всъщност, на принципа на повиването, то упражнява лек натиск върху коремчето му, както действа ръката ви, за да успокои коликите и го кара да се стреми към централно, а не изтегнато положение.