Хранене на бебето – кога, как и с какво?

Снимка: Ross Sokolovski / Unsplash
Снимка: Ross Sokolovski / Unsplash

Родителите, често си задават въпроси, свързани с начините за хранене на бебето. В нашия кратък наръчник събрахме отговорите на 5-те най-често срещани въпроса. Надяваме се, че ще сме ви полезни.

Каква е първата храна, която трябва да дам на своето бебе?

Търсейки информация в интернет ще откриете, че захранването с оризова каша или такава от елда е добро начало. Ние обаче сме на малко по-различно мнение. Първо споменатите храни осигуряват много малки стойности от необходимите дневни хранителни съставки. Отделно от това те са чест причинител на запек. Вместо това предлагаме да заложите на меки за поглъщане от бебето пюрета – например от тиква или авокадо. Старайте се парченцата плодове и зеленчуци да са фино смлени, за да предпазите децата от задавяне и да подобрите усещането им, когато опитват нови храни.

На каква възраст е подходящо да се премине към твърди храни?

Възрастта не е ключов фактор за определяне дали вашето бебе е готово за среща с твърди храни. Следете за физически и поведенчески сигнали. Важно е вашето дете да има добър контрол върху главата и шията, който да позволява седнало положение с малка помощ. Освен това проявата на интерес към дадена храна е сигурен знак да пробвате нещо ново в менюто.

Колко храна е нужна на бебето?

Стомахът на бебетата след раждане е голям, колкото орех. Затова не се учудвайте, че трябва да се хранят толкова често. В по-ранна възраст, докато още получава кърма или адаптирано мляко, бебето може да яде твърда храна веднъж на няколко дни. Около годинка то трябва да получава три по-твърди ястия и закуска всеки ден.

Как да избегнем алергиите?

В миналото се смяташе, че отлагане на въвеждането в менюто на храни потенциални алергени може да намали развитието на алергии. Днес вече има изследвания, че това не е напълно вярно. В действителност по-ранната среща с алергените може да е по-ефективна. След като бебето се е запознало с някои основни храни до половин годинка, може да пробвате пюре от яйца или малко фъстъчено масло с кисело мляко или зърнени храни. Имайте предвид, че понякога ще са нужни 2-3 срещи с храните, за да се проявят реакции.

Има ли храни, които бебето ми не трябва да яде?

Задължително избягвайте мед до навършване на първата годинка. Другите потенциално опасни храни са тези, които могат да причинят задушаване – твърди храни като ядки, парченца плодове и зеленчуци и други подобни.

За финал искаме да добавим, че в кухнята има един перфектен помощник, когато става дума за хранене на бебето и това е BEABA BABYCOOK®. Този и още много полезни продукти, свързани с храненето ще намерите в нашия електронен магазин.