Как да предпазим децата от алергии и астма

Затоплянето на планетата води до удължаване на периода на цъфтеж при растенията, а с това и до по-продължителни и тежки алергии. Проучвания показват, че по-високите нива на отделяни емисии въглероден диоксид се усвояват от растенията и така те произвеждат до 20% повече цветен прашец (полени) в сравнение с 90-те години на миналия век. Учените прогнозират, че средният брой полени ще се удвои до 2040 година спрямо нивата от 2000-та. Междувременно от 1995 до 2011 г. заради увеличение на температурите се наблюдава удължаване на сезона за цъфтеж с между 11 и 27 дни. Това изменение кара някои растения да се местят в нови райони, а ветровете спомагат този процес. Екстремните нива на валежи и повишената влага могат да причинят още един проблем в самите помещения – по-лесната поява на мухъл. Към всичко това можем да добавим и съвременните данни, които показват, че замърсяването на въздуха може да е причина за появата на астма. Всичко това звучи доста плашещо за здравето на децата и всички останали. Има ли решение срещу това?

Снимка: Mladen Borisov / Unsplash
Снимка: Mladen Borisov / Unsplash

Педиатричният лекар в Бостънската детска болница и временен директор на Центъра за климат, здраве и глобална среда в Харвардското училище за обществено здраве Арън Бърнщайн работи над този глобален проблем. В тази статия ще споделим част от неговите препоръки, с които може да защитите здравето на своите деца. Преди всичко нека кажем повече за сенната хрема, която по данни на д-р Бърнщайн засяга около 9% от децата в Америка. Тя може да предизвика кихане, кашлица, зачервени очи, запушен нос или хрема. Освен това е една от причините за влошаване на симптомите на астма. Излагането на полени може да предизвика още симптоми на алергичен конюнктивит, при който се възпалява лигавицата на окото. Самият той се открива в до 30% от населението и при 7 от 10 пациенти с алергичен ринит. 

 

Нека преминем към препоръките, за които говори доктор Бърнщайн. На първо място е добре да се убедите, че около дома ви няма алергенни растения. Разбира се в градска среда е изключително трудно да се въздейства върху това, но ако имате възможност да избирате с какво да се обградите, то може да се запознаете с това ръководството за подбор на растения. То е създадено от Американската академия за алергии, астма и имунология.

 

Растенията обаче не са единственият дразнител, предизвикващ алергии. Такъв може да бъде замърсяването на въздуха от близостта до натоварени пътища, производство на електричество или друга замърсяващо индустрия, дори домашния прах или нередовното почистване на филтрите на климатиците в помещенията. За целта се препоръчва използването на въздушни пречистватели или освежители. Можете дори да заложите на ароматни продукти.

Снимка: Vitolda Klein / Unsplash
Снимка: Vitolda Klein / Unsplash

Разбира се важно е да се съветвате със своя личен лекар как да избягвате места или ситуации, които могат да предизвикат подобна алергична реакция или асматичен пристъп. Препоръчва се подобно посещение да се случи преди настъпване на алергичния сезон и появата на симптоми. По възможност проверявайте нивото на качеството на въздуха в своя район преди да напуснете дома си. Ако има замърсяване избягвайте излизане навън с децата си и затворете прозорците. Ако все пак се налага да напуснете дома, то след прибиране вкъщи сменете своите и дрехите на детето и вземете душ.

 

В крайна сметка промяната зависи от всички нас. Изборът на екологичен начин за придвижване като ходенето пеш, колоездене, обществен транспорт или в краен случай електрически автомобил  ще редуцира вредните емисии. По същия начин влияе и намаляването на използване на вредни и нерециклируеми опаковки и продукти. Говорете по темата със семейството и приятелите си, за да могат повече хора да се запознаят с този проблем, който отключва и задълбочава алергиите, както при децата, така и при възрастните.