Как да предпазите детето от обезводняване

Лятото настъпи, температурите се повишиха и е редно да поговорим за обезводняването, което може да бъде много опасно не само за децата, но и за нас възрастните. Ето защо в тази статия решихме да разкажем как да предпазите детето от обезводняване.

Снимка: Johnny McClung / Unsplash
Снимка: Johnny McClung / Unsplash

Създайте добри навици

 

Децата често са толкова ентусиазирани и заплеснати в игрите, че дори да сте ги завели до чешма пак е възможно да не се сетят да пият вода. Експертите препоръчват 3-4 годишните деца да изпиват по 4-5 чаши с вода дневно. Разбира се количеството зависи от теглото и физическата им активност. През лятото то дори следва да е по-голямо. Важно е обаче да се пие вода, а не сокове или подсладени напитки. При интензивна активност се препоръчва прием на вода на всеки 20-30 минути. Ето защо е добре да се снабдите с бутилка за вода, когато сте навън. Използвайте удобните моменти в паузите между различни активности, за да предложите на детето си вода. Добре е самите вие да давате пример и по този начин да убедите децата защо е важно да се пие вода срещу обезводняване.

 

Добавете полезни вкусове към водата

 

За повишаване на интереса е по-добре да използвате замразени плодове, които едновременно ще добавят вкус на водата, но също така ще я охладят. Разбира се течностите могат да дойдат и от сочни плодове като диня, горски плодове или здравословни плодови сладоледи. Ако не можете напълно да избегнете плодовите сокове и електролитни напитки, които съдържат големи количества захар, то поне се постарайте да ги разреждате с вода. Най-важно от всичко е да оставите детето само да избере своята любима чаша или бутилка, за да сте сигурни, че ще я ползва с удоволствие.

 

Бъдете бдителни

 

Добрият знак за правилна хидратация и при децата, и при възрастните е в светложълтия или бистър цвят на урината. По-тъмната такава, намаленото ѝ количество, сухата кожа, напуканите устни или липса на сълзи при плач са сигурен знак за обезводняване. Когато детето ви усети жажда, то най-вероятно вече е дехидратирано, така че се постарайте да изпреварите този момент. Хубавото е, че децата се рехидратират по-бързо и затова съветът на експертите е да предлагате няколко глътки вода на чести интервали. При симптоми на повръщане, липса на пот, силна болка в корема, некомуникативност или екстремна летаргия детето ви е достигнало до по-тежка форма на дехидратация. В такъв случай се препоръчва да потърсите медицинска помощ.