Как да се храним здравословно вкъщи

Кухнята е сърцето на семейния дом, но също така може да създава и проблеми с теглото на членовете на фамилията. Изобщо няма да говорим само за храните, които се консумират. Постарахме се да съберем няколко полезни съвета, чрез които да се храните по-здравословно и да поддържате своето тегло.

 

Подреждайте здравословните храни най-отпред в хладилника и шкафовете

Ако нездравословните храни са първото нещо, което виждате при отварянето на хладилник или шкаф, то е почти сигурно, че ще изберете тях. До това заключение стигат учените от университета Корнел. Според тях е три пъти по-вероятно да грабнем първия изпречил ни се пред очите продукт, отколкото петия. Ако нарежете плодовете и зеленчуците и ги съхранявате в херметически затворени контейнери, усещането ще е за лесна и бърза храна, все едно сте взели плик с чипс, но в действителност ще е много по-здравословно.

Разбира се не е нужно напълно да премахнете нездравословните храни. Достатъчно е те да не са толкова лесно достъпни. Това би редуцирало желанието Ви да се поглезите с тях, особено ако се налага да размествате буркани, консерви и бутилки, за да ги достигнете.

Снимка: Ello / Unsplash
Снимка: Ello / Unsplash
Украсете хладилника и шкафовете с мотивиращи цитати

Ако се улавяте, че често отваряте вратата на хладилника или шкафа с лакомства, то може да опитате да украсите вратата с мотивиращи цитати или снимки. Когато започнете да ги игнорирате препоръчваме да ги смените. Целта е преди всяко отваряне да отделите от вниманието си и да се зачетете в тях. Ако искате например да отслабнете за конкретно събитие, може да окачите снимка на роклята, в която искате да се вместите тогава.

 

Използвайте по-малки чинии

Толкова е просто! Само трябва да смените своите чинии и купи с по-малки и да избягвате досипването на втора порция. Същото проучване, за което споменахме по-горе стига до извода, че намаляване размера на използваните чинии, води до редуциране на приеманите калории с 22%. По-малкият размер и все пак пълна чиния, биха могли да излъжат мозъка, че ядете повече, отколкото е в действителност. Други проучвания показват, че избора на синя цветова схема в домашните съдове може да действа потискащо на апетита.

 

Хранете се само на масата

Навикът да се храните прави или на дивана пред телевизора може сериозно да се отрази на опитите за регулиране на теглото. Проучване, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics стигна до извода, че тези, които се хранят изправени увеличават склонността си към преяждане. Когато сте седнали Вие консумирате храната си по-бавно. Допълнителното предимство е, че семейното хранене на масата насърчава по-здравословните навици у децата.

 

Използвайте повече подправки

Има хора, които считат, че подправките не са нужни при готвене, но това не пречи да експериментирате с тях. Използването им добавя вкусове, без да увеличава калориите. Някои специфични видове, като лют червен пипер, черен пипер, джинджифил и канела могат да насърчат загубата на тегло.

 

Освободете се от ненужните вещи в кухнята

Как изглежда кухнята Ви? Претрупана ли е с вещи и кара ли Ви това да се чувствате приклещени? Ако е така, по-добре разчистете и подредете. Проучванията показват, че обитателите на претрупани пространства имат 44% по-голяма склонност да ядат бързи храни. Ако търсенето на съдове за готвене Ви отнема повече време, отколкото поръчка на храна за вкъщи, то очевидно вече имате този проблем.

 

Добавете нотка романтика

Ароматните свещи са полезни в няколко направления. Освен, че ще добавят нотка романтика и домашен уют, също така могат да са полезни и за намаляване нуждата от сладко. Как? Миризмата от тях доказано намалява апетита за захар. Поне така казва проучването, проведено в болницата Сейнт Джордж, Лондон. Опитът, който провеждат там включва лепенки с аромат на ванилия, поставени върху телата на участниците. Това значително намалява апетитът на взелите участие за сладки напитки и храни. Смята се, че ароматът на ванилия стимулира освобождаването на мозъчния хормон серотонин, който насърчава чувството на щастие и удовлетворение.

Толкова от нас засега по темата здравословно хранене. Още подходящи решения в тази връзка може да откриете в категорията с продукти на Beaba Франция.