Спален чувал за бебе – знаете ли защо е полезен?

Най-важното е бебето да е винаги правилно поставено за сън. Тук ще ви разкажем що е то спален чувал за бебе. Преди това предлагаме да се запознаете с петте основни правила за сигурността по време на сън:

Спокойно дишане за спокоен сън

Когато спи, бебето трябва да е винаги поставено по гръб, а лицето освободено от обкръжаващи предмети. Така то може да диша спокойно и да регулира телесната си температура. Тази позиция е основна за първите месеци, докато бебето още не може самостоятелно да се преобръща от гръб по корем и обратно.

Сън при подходяща температура

От гледна точка на добото здраве на вашето новородено, то не трябва в никакъв случай то да спи в много топла стая. Температурата на въздуха не трябва да надвишава 19°C. Важно е да се проверява, че детето не е твърде горещо в леглото си. Не разчитайте на температурата на ръцете на бебето. Проверете температурата на тялото му чрез поставяне на Вашата ръка върху врата или корема му.

Въздухът в стаята на детето да е чист

Проветрявайте често и не позволявайте на никого да пуши в детската стая. Чистият въздух е важна компонента за дихателния процесс на Вашето новородено, а по-късно и пораснало дете.

Подходяща влажност на въздуха

Прекалено ниската или висока влажност носят само проблеми. Такава под 40% изсушава лигавицата и дразни гърлото. За бебето е необходимо да се поддържа минимум 40% и максимум 60%. Влажността над 45-50% предотвратява запушването на носа.

Ежедневното почистване на носа на бебето с подходящ солен разствор трябва да стане част от ритуала Ви сутрин и вечер (заедно с почистването на ушите и очите, естествено). Чрез тази превантивна хигиенна мярка ще предотвратите задържането на секрети в нослето.

Спане с  помощта на спален чувал

Здравните специалисти препоръчват използването на специалните бебешки спални чували (торби). Те са препоръчителни пред одеала, юргани, чаршафи или други завивки. Тези мини чували за спане представляват най-доброто средство за осигуряване доброто дишане за вашето новородено по време на съня му. Неговото лице е на открито, а самото бебе има достатъчно място и възможност да се върти свободно, без да се завие през глава.

Soft and Casual

От гледна точка на сигурността и добото здраве на вашето новородено, не трябва в никакъв случай то да бъде завивано с одеало, юрган или друго покриващо срество поне до достигане на възраст от 9 месеца. Тази препоръка е и част от „Решение на Комисията” (б.а. Европейската Комисия) от 2 юли 2010 година относно изискванията за безопасност, на които трябва да отговарят европейските стандарти за някои продукти, използвани на местата за спане на деца, съгласно Директива 2001/95/ЕО на Европейския парламент и на Съвета (2010/376/ЕС).

И тук идва въпросът, дали не може у дома да си ушием една торбичка за спане с много любов, с избран от нас плат и разцветка за нашето любимо малко същество, или по-добре да купим готово чувалче. Ето още информация, след която ще оставим вие да прецените и изберете най-правилното решение за себе си.

Как да изберем подходящото спално чувалче? Чувалчетата се избират не според температурата навън, а в зависимост от температурата на стаята, където спи Вашето дете.

Предлагаме Ви една таблица и два примера, на Вас оставяме правилното решение. Ето примерите: възможно е през зимата, в един много затоплян апартамент, да изберете детето Ви да спи с чувалче с TOG 0.5, вместо TOG 3.0. През лятото обаче, ако сте в планината, където нощите са приятно хладни, детето ще има нужда по-скоро от един модел TOG 2.0 вместо TOG 0.5.

Ето една идея в табличен вид, как да облечем детето си в зависимост от температурата на въздуха в стаята и ползвания спален чувал.

Температура в стаята, където спи дететоСпален чувал TOG 0.5материя Fleur de Coton®Спален чувал TOG 2.0материя Fleur de Coton®, ватиранСпален чувал TOG 3.0мек полар
+ 26°CБоди с къс ръкав или само по пелена/бельо  
+ 24°CБоди с къс ръкав  
+ 22°CБоди с къс ръкав и горнище на пижамаБоди с дълъг ръкав 
+ 20°C Боди с дълъг ръкав и горнище на пижама 
+ 18°C Боди с дълъг ръкав и цяла пижамаБоди с дълъг ръкав и горнище на пижама
+ 16°C  Боди с дълъг ръкав и цяла пижама

Памучната материя със запазената марка Fleur de Coton® е изключително добра като качество, не променя формата си след многократно пране (пере се перална машина, при температура от 30° C, НЕ се суши в сушилна машина), привлича с красивия си дизайн и носи много удобство и мекота на детето Ви.

Предлагани размери: 65 см (новородено), 75 см и 90 см (6+ / 9+ месеца или 6-12м), 105 см и 120 см (12+ и 24+ месеца). Моделите 65 см и 75 см се закопчават регулируемо (2 нива на раменете) чрез копчета, имат дълъг хоризонтален цип, който помага за отваряне в долната част и по този начин смяната на пелената на бебето е много улеснена. Моделите 90 см, 105 см и 120 см се закопчават с цип вертикално, като отварянето става в посока отдолу нагоре, за да се избегне опасността от нараняване на бебето или случайно отваряне.

С тези различни размери на спалните чували, Вашето дете ще спи спокойно през цялото си ранно детство. Моята дъщеря до 4 годишна възраст спеше с чувал, прекъсна за около година и после на 5 отново потърси вариант, като за жалост откри, че и най-големиятт размер е вече малък за нея.

Спалните чували на Ред Касъл се предлагат в три разновидности на температурния критерий TOG (Thermal Overall Grade): 0.5, 2.0 и 3.0.

От зимата 2017/2018 ще се предлагат само в два варианта – за лято и за есен/зима.

В България, моделите спални чували на Red Castle се предлагат в голямо разнообразие на цветови решения. Всички тях, а и други продукти на Red Castle можете да видите при търговските ни партньори и в офис/склад на Ред Пойнт България на ул. Богатица № 22 в София.