Подкрепа от съпруга по време на бременност

Мит или реалност е схващането, че цялата грижа за детето преди раждане е дело на майките? Хората винаги говорят за това колко невероятна е бременността за жените и нещата, които им се случват. В действителност те не са сами в това преживяване. В настоящата статия се постарахме да дадем няколко насоки как бащите могат да бъдат полезни по време на деветте месеца, изпълнени с трепетно очакване. Едва ли ще постигнете успех с всяка от тях, но ще се радваме да стигнете до края на тази статия.

Снимка: megan lynette / Unsplash
Снимка: megan lynette / Unsplash
Не спирайте да правите някои неща заедно

Ако това е първият път, в който ставате родители, най-подходящ начин за допълнителна връзка между съпрузите са посещения на групови пренаталните класове. Немалка част от българските мъже вероятно ще подходят скептично към подобно предложение, но те са добър начин за първоначално образоване за грижата към детето на бъдещите родители. Не пропускайте възможността да отидете заедно на първия ултразвук и заедно да видите бъдещия си наследник.

Поради факта, че децата могат да чуват още преди да са се родили, може да четете на глас образователни материали, а защо не просто да пеете заедно. Разбира се не спирайте да си обръщате внимание един на друг. Може да се чувствате изморени и да нямате достатъчно време, но животът няма да стане по-спокоен след появата на детето. Една романтична вечеря с  храна от близкия ресторант е добра предпоставка за дискусия върху избора на име. И всичко това може да се случва, докато заедно усещате как бебето рита в корема на майката.

 

Вземете важните решения

Преди раждането има толкова важни решения, които трябва да се вземат. На първо място може би е изборът на име, но след това идват още куп неща. Това, в което ние можем да ви заменим е търсенето на подходящи легло, количка, столче за кола, дрешки, пелени и други бебешки предмети. Просто посетете нашия електронен магазин. Помолете партньора си да планира нещо специално за двама ви. Въпреки че едва ли ще е екзотичен бебешки месец, винаги може да се измисли нещо различно. В случай, че имате такава възможност може заедно да посетите конкретни болници и да се спрете на най-подходящата за раждане.

 

Някои неща са само за мъжките ръце

Партньорът ви обича да майстори? Тогава можете да му възложите сглобяването на креватчето и други мебели в детската стая. Ако пък имате нужда от масаж, отново може да се доверите на ръцете на своя любим. Повечето майки много добре знаят, че в края на бременността цялото тяло е сковано и болезнено и има нужда от една добра разтривка.

 

Мислете за бъдещето

Защо не започнете да пишете дневник със спомени от бременността. В него бихте могли да споделяте ежедневни весели случки. Той би бил страхотен подарък, когато детето вече е пораснало. Не спирайте да се снимате заедно и да документирате този незабравим етап от живота си. След време само може да съжалявате, че не сте го направили.

 

Съвети след появата на бебето

Правете всичко заедно и с любов, и не спирайте дори след появата на бебето, когато ще трябва да споделяте своите чувства и с него. След раждането на някои майки вероятно ще се налага да подсказват на партньора си какво да прави. Ще бъде по-лесно, ако заедно сте посещавали пренаталните класове, за които вече споменахме. Дами, не бъдете строги и не проявявайте прекомерна майчинска грижа. Замълчете, ако нещо не се прави по най-правилния начин, стига той да не е опасен за здравето на бебето. В действителност един баща няма как да разбере кое му е най-приятно в грижата за бебето, ако не получи възможност да изпробва различни неща. Ако не искате да се справяте сама във всичко е добре да се доверявате повече, да помагате с мярка, но да не наставлявате. В крайна сметка, ако сте изморена да сменяте памперс в 4 сутринта, а партньорът ви прояви желание – какво по-добро за вас? Така със сигурност ще можете да отделите време за себе си и да отидете на маникюр или фризьор, докато таткото ще има време да прекара самостоятелно време със своя наследник и да бъде по-уверен. Разкажете ни своя опит за споделяне на отговорностите по време на бременността.