Скритите предимства на уреда за сушене на храна

Обичате ли сушени плодове и зеленчуци? Едва ли сте отговорили с не, а нашият съвет е възможно най-скоро да се сдобиете с уред за сушене на храна. Ако все пак не сте убедени, нашият наръчник за начинаещи ще Ви покаже скритите предимства на този домакински помощник. На първо място той ще Ви спаси от в случаите, когато имате домашна градина и ограничено пространство във фризера или пък Ви е трудно да устоите на сушените храни.

Методът на сушене е много по-лесен от консервирането и въпреки че отнема повече време е процес, който не изисква Вашата намеса. Допълнително предимство е, че не заемате фурната си и не повишавате сметките си за електричество, когато ползвате уред за сушене на храна.

Преди всичко нека изброим няколко основни параметър при избор на уред за сушене. Най-важната характеристика е вентилаторът. Препоръчително е той да е разположен отзад, а не отгоре или отдолу на уреда. Това позволява цялата храна да се изсуши равномерно и да не се смесват различни аромати. Сред другите важни функции са регулируемият термостат, таймер за автоматично изключване и достатъчен капацитет.

Снимка: K8 / Unsplash
Снимка: K8 / Unsplash

Съвети към начинаещите

Ако за първи път се сблъсквате със сушенето на плодове и зеленчуци трябва да знаете, че това е един много прост процес. Просто следвайте тези указания и ще имате възможност да се насладите на своята сушена храна:

  • Изберете най-качествените продукти за сушене.
  • Обърнете особено внимание на подготовката. Важно е доброто измиване на храната и носене на ръкавици, които да я предпазят от попадане на мазнини. Нарежете храната на еднакви по размер парчета, за да гарантирате равномерното сушене. Можете да напръскате бананите и ябълките с лимонов сок, за да избегнете покафеняване.
  • Внимавайте за времето и температурата на сушене на отделните продукти в зависимост от Вашия уред. Добре е да не смесвате продукти с различно време и температура на сушене. Високата влажност в помещението или климатизацията могат да променят параметрите за сушене.
  • Проверявайте достатъчно често, но имайте предвид, че ще имате достатъчно време, тъй като процесът отнема няколко часа. Може да проверите дали храната е готова, като я поставите в стъклен буркан и той не се запоти, което е признак за липсата на влага в нея. Тя трябва да е поне 95% изсушена.
  • Не се опитвайте да сушите храната прекалено бързо. Увеличаването на температурата ще доведе до запечатване отвън, но ще остави вътрешността ненапълно готова, което в крайна сметка ще развали храната преди да я изядете.
  • Можете да добавите подправки на вкус след като процесът е финализиран.

 

Какво ни питат най-често

Какво представлява уредът за сушене на храни и как работи? – Това е малък кухненски уред, който изсушава Вашата храна. Той използва ниска температура и постоянно духащ вентилатор. По този начин се отстранява влагата от храните и те могат да се съхраняват по-дълго. Добрата новина е, че това не променя нейните вкусови и хранителни качества.

Какви храни могат да се сушат? – Можете да сушите почти всичко, включително месо, риба, зеленчуци и плодове.

Колко дълго може да се съхранява изсушената храна? – Ако е изсушена правилно тя би могла да издържи дори година. Този срок може да се удължи при нейното вакуумиране.

Как трябва да се съхранява изсушената храна? –  Тези храни трябва да се поддържат сухи в чисти контейнери на хладно и тъмно място. Винаги оглеждайте преди консумация и при наличие на мухъл я изхвърлете.

 

Предложения за рецепти, които да изпробвате

С уред за сушене на храна можете да си направите чипс от цвекло, зеле, банан или ябълка. С него ще имате перфектно решение за сушене на домати, чушки, плодове за ошав и дори украса за предстоящите коледни празници. Най-важното е, че ние имаме точното предложение за Вас – Beaba уред за сушене на плодове/зеленчуци.