Добрият сън при децата, препоръки

American Academy of Sleep Medicine

AASM

„Добрият сън при децата, препоръки“ е наш собствен кратък превод на едно изследване върху продължителността на съня при децата, тема изключително важна за здравето на малките ни любими същества. 

American Academy of Sleep Medicine 

Monday, June 13, 2016

Дариен, Илиноис, САЩ – За първи път Американската Академия за медицина на съня (American Academy of Sleep Medicine AASM) представи официални, единодушни препоръки за продържителността на съня, необходима за доброто здраве при деца и тийнейджъри, с цел да се избегнат рисковете от недоспиване за здравето на подрастващите (посочени са минимална и максимална препоръчителна продължителност на съня при децата).

Препоръките в доклада са, както следва:

- Кърмачета от 4 до 12 месеца трябва да спят 12 до 16 часа на денонощие (включително междинни сутрешни и следобедни почивки) на регулярна основа, за насърчаване на оптимално здраве.

- Деца от 1 до 2 годишна възраст трябва да спят 11 до 14 часа на денонощие (включително междинни сутрешни и следобедни почивки) на регулярна основа, за насърчаване на оптимално здраве.

- Деца от 3 до 5 години трябва да спят 10 до 13 часа на денонощие (включително междинни сутрешни и следобедни почивки) на регулярна основа, за насърчаване на оптимално здраве.

- Деца от 6 до 12-годишна възраст трябва да спят 9 до 12 часа на денонощие, на регулярна основа за насърчаване на оптимално здраве.

- Тийнейджърите от 13 до 18 годишна възраст трябва да спят 8 до 10 часа на денонощие на регулярна основа, за насърчаване на оптимално здраве.

Сънят е от съществено значение за здравето и живота на децата, и е важно да се насърчават добрите навици за сън още от най-ранна детска възраст“, каза д-р Шалини Парути, модератор на панела и изследовател на Американската академия по медицина на съня. „Това е особено важно, тъй като достигайки юношеството, ще осигурите тийнейджърите да са в състояние да спят достатъчно и да са в добро здраве.“

Препоръките идват след 10-месечен проект, проведен от Педиатричен съвет, съставен от 13-те най-изтъкнати експерти на съня в САЩ, одобрен от Американската академия по педиатрия (AAP), Организация за изследвания на съня (SRS) и Американската асоциация на технолозите на съня (AAST). Експертната група е прегледала 864 публикувани научни статии , насочени към връзката между продължителността на съня и здравето при децата, оцененила е доказателствата, използвайки официална система за класифициране, и е представила тези окончателни препоръки след няколко кръга от гласуване.

Педиатричният експертен съвет констатира, че броят на препоръчаните часове сън на регулярна основа, е свързан с добрите общи здравни резултати, включително: подобрено внимание, поведение, обучение, памет, емоционален контрол, качеството на живот, както и психическото и физическото здраве.

Изследването също установява, че по-краткото спане от препоръчителните часове е свързано с проблеми на концентрацията, вниманието, поведенчески проблеми и капацитета за учене. Недостатъчният сън увеличава също риска от инциденти, наранявания, хипертония, затлъстяване, диабет и депресия. Анализът на изследването потвърждава също така, че недостатъчния сън при тийнейджърите е свързан с повишен риск от самонараняване, мисли и опити за самоубийство.

„Повече от една трета от населението на САЩ не спи достатъчно, а за децата, които са в решаващ период на ранно развитие, достатъчния сън е определящ за бъдещото им развитие и здраве“, каза д-р Натаниел Уотсън, 2015 – 2016 президент на Американската академия на по медицина на съня. „Да се осигури и гарантира достатъчно време за сън на едно бебе/дете, е един от най-добрите начини да допринесете за здравословния начин на живот на това дете.“

kids-sleep

В допълнение на всичко това, проучването е установило, че редовното спане на повече от препоръчителните часове, може да бъде свързано с неблагоприятни последствия за здравето, като хипертония, диабет, затлъстяване и проблеми с психичното здраве.

Ползите от здравословен сън изискват не само адекватна продължителност на съня, но също така постоянност на часа на лягане, дневна закономерност и повтаряемост, добро качество на съня и липса на нарушения на съня. Родителите, които са загрижени, че детето им спи прекалено малко или прекалено много трябва да се консултират със специалист.

Прочетете още тук  www.sleepeducation.org.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>