Наръчник за добър сън при децата

„Наръчник за добър сън при децата“ е наш кратък превод на направеното изследване върху продължителността на съня при децата от American Academy of Sleep Medicine. Темата е изключително важна за здравето на малките ни любими същества. 

За първи път тази институция представя официални препоръки за продържителността на съня, необходим за доброто здраве при деца и тийнейджъри. Това се прави с цел да се избегнат рисковете за здравето от недоспиване при подрастващите (посочени са минимална и максимална препоръчителна продължителност на съня при децата). Ето какви са те:

Кърмачета от 4 до 12 месеца трябва да спят 12 до 16 часа на денонощие (включително междинни сутрешни и следобедни почивки).

Деца от 1 до 2 годишна възраст трябва да спят 11 до 14 часа на денонощие (включително междинни сутрешни и следобедни почивки).

Деца от 3 до 5 години трябва да спят 10 до 13 часа на денонощие (включително междинни сутрешни и следобедни почивки).

Деца от 6 до 12-годишна възраст трябва да спят 9 до 12 часа на денонощие.

Тийнейджърите от 13 до 18 годишна възраст трябва да спят 8 до 10 часа на денонощие.

Снимка Jelleke Vanooteghem / Unsplash
Снимка: Jelleke Vanooteghem / Unsplash

Сънят е от съществено значение за здравето и живота на децата, и е важно да се насърчават добрите навици за сън още от най-ранна детска възраст“, казва д-р Шалини Парути, модератор на панела и изследовател на Американската академия по медицина на съня. „Това е особено важно, тъй като достигайки юношеството тийнейджърите ще са в състояние да спят достатъчно и да са в добро здраве.“

Препоръките стават факт след 10-месечен проект, проведен от Педиатричен съвет, съставен от 13-те най-изтъкнати експерти на съня в САЩ, одобрен от Американската академия по педиатрия (AAP), Организация за изследвания на съня (SRS) и Американската асоциация на технолозите на съня (AAST). Експертната група е прегледала 864 публикувани научни статии, насочени към връзката между продължителността на съня и здравето при децата, оцененила е доказателствата, използвайки официална система за класифициране, и е представила тези окончателни препоръки след няколко кръга от гласуване.

Педиатричният експертен съвет констатира, че броят на препоръчаните часове сън е свързан с добрите общи здравни резултати, включително: подобрено внимание, поведение, обучение, памет, емоционален контрол, качеството на живот, както и психическото и физическото здраве.

Изследването също установява, че по-краткото спане от препоръчителните часове е свързано с проблеми на концентрацията, вниманието, поведенчески проблеми и капацитета за учене. Недостатъчният сън увеличава също риска от инциденти, наранявания, хипертония, затлъстяване, диабет и депресия. Анализът на изследването потвърждава, че недостатъчният сън при тийнейджърите е свързан с повишен риск от самонараняване, мисли и опити за самоубийство.

„Повече от една трета от населението на САЩ не спи достатъчно, а за децата, които са период на ранно развитие, достатъчнияt сън е определящ за бъдещото им развитие и здраве“, казва д-р Натаниел Уотсън, 2015 – 2016 президент на Американската академия на по медицина на съня. „Да се осигури и гарантира достатъчно време за сън на едно бебе/дете, е един от най-добрите начини да допринесете за здравословния начин на живот на това дете.“

В допълнение на всичко това проучването е установило, че редовното спане на повече от препоръчителните часове, може да бъде свързано с неблагоприятни последствия за здравето, като хипертония, диабет, затлъстяване и проблеми с психичното здраве.

Ползите от здравословен сън изискват не само адекватна продължителност на съня, но също така постоянност на часа на лягане, дневна закономерност и повтаряемост, добро качество и липса на нарушения на съня. Родителите, които са загрижени, че детето им спи прекалено малко или прекалено много трябва да се консултират със специалист.