Интервю със съоснователя на BABYZEN Xavier de Bure

Xavier de Bure е съосновател и управляващ директор на френската компания BABYZEN, а YOYO е продуктът, който промени драстично детските колички. Ето какво разказа той за създаването на BABYZEN и YOYO, както и за философията, която седи зад бранда.

Разкажете ни как създадохте BABYZEN и YOYO?

След като завърших бизнес училище в Париж, започнах работа в голяма френска IT компания в Германия. По същото време BABYZEN е бил в процес на осмисляне от другия съосновател и изпълнителен директор Julien Chaudeurge. В онзи момент се е родил неговият син. Количката, която Julien е получил като подарък от баща си, е била твърде неудобна, голяма и трудно маневрена. Той достигнал до извода, че пазарът се нуждае от просто и компактно решение. Моли баща си, който е дизайнер на продукти в бебешката индустрия, да създаде дизайн за количка от ново поколение, отговаряща на начина на живот на днешните градски родители. Именно на този етап през 2007-ма година се срещнах с Julien. Той ми разказа за тази своя идея и решихме да работим заедно по иновативното решение.

Кои бяха възможностите, които ви привлякоха в този проект?

Всички детски колички тогава бяха обемисти и трудно управляеми. Отделно от това пътуването с колички в самолета беше невъзможно. Решихме тези проблеми като създадохме продукт, който е изключително иновативен, ефективен и най-вече изглежда впечатляващо.

Първият модел ZEN е създаден през 2009-та година. След това представихме YOYO през 2012 година, която се превърна в хит, тъй като количката беше лека, сгъваема и достатъчно компактна, за да се побере като ръчен багаж на борда на самолет, за което е сертифицирана от IATA. Сега вече можем да се похвалим и с последния модел YOYO2, както и с YOYO Connect.

Как се появиха имената BABYZEN и YOYO?

В някаква степен BABYZEN идва от състоянието „зен“ за бебето, докато то се вози в своята количка. Колкото до YOYO тук водещ е опростеният механизъм за сгъване и разгъване на количката с едно движение и една ръка, което мога да сравня с ефекта Йо-йо. Просто е като игра.

Вие лично имахте ли деца по онова време?

Децата ми се родиха, точно в момента, когато създадохме YOYO, което беше страхотно. По този начин успях лично да се убедя какъв невероятен продукт сме сътворили.

Как се променя ролята на бащата според Вас?

Нещото, което ми прави силно впечатление е разликата между родителите днес и тези от миналите поколения. Особена разлика виждам при бащите. Те вече сменят пелени, къпят децата си, ходят до детските градини и като цяло много по-активно участват в ежедневието на семейството. Изобщо няма база за сравнение с нашите родители.

Колко време отне на BABYZEN, за да стане разпознаваема марка на пазара за детски колички?

Още с появата на първата количка YOYO през 2012-а година, тя бе отлично приета от родителите по целия свят. В момента нашите колички могат да бъдат закупени в 85 държави. В началото разчитахме за популяризиране на бранда от уста на уста. В това наше начинание се включиха много световни знаменитости и влиятелни лица, които бяха и все още са влюбени в нашите продукти. Най-добрата препоръка е тази, дадена от близки приятели и роднини. Свидетел съм на много примери, в които родители дават за тест своята YOYO количка с детето си в нея на близки приятели. Това е начинът те сами да се убедят в нейните качества. Няма нищо по-силно от това.

С какво YOYO се различава от конкурентите на пазара?

Стараем се да се фокусираме върху това, което правим най-добре – иновативни, практични и естетични продукти. Вместо да залагаме на безкрайно разширяване в асортимента и създаване на сложни и многобройни опции, ние се концентрираме в създаването на най-добрия продукт, който наистина отговаря на нуждите на съвременните родители.

YOYO е количка, която расте с вашето дете и може да се използва и за пътуване. Така не е нужно да купувате няколко колички в процеса на порастване. Горди сме с това, че нашият продукт позволява пълно разглобяване и рециклиране. Благодарение на това, както и чрез избора на материали ние минимизираме екологичния отпечатък, който оставяме с производството на всяка детска количка BABYZEN.

Кои са най-големите предизвикателства и как се борите с тях?

Впечатляващият продукт, който сме създали естествено води и до множество опити за фалшифициране. Тези евтини копия имат проблем с качеството и безопасността, поради нискокачествените материали, които се влагат в тях, а и поради несертифицираните процеси на производство. С покупката на фалшиви продукти съществува реален риск за живота и здравето на Вашето дете. При детските стоки според нас е недопустимо да има заобикаляне на правилата за безопасност. Не могат да се съкращават разходи от материали и допълнителни тестове. Беше трудно, но постигнахме точното съотношение между високо качество и достъпна цена за нашите колички.  

Кой е най-добрият съвет, който сте получавал?

Остани верен на себе си. Трябва да можем да се адаптираме към заобикалящата ни среда без да правим компромис с личните си възприятия. Това важи не само за личния, но и професионалния живот на всеки от нас.