В помощ на новороденото българско дете

Френско-българска търговска камара

На 10 декември 2013 г., Френско-българската търговска камара (ФБТК) с активното съдействие на нашата компания, проведе традиционната си годишна благотворителна вечеря, която за пръв път бе организирана в полза на Фондация „Нашите недоносени деца“. Присъстваха над 100 души,  сред които френският посланик Н.Пр Ксавие Лапер дьо Кабан, президентът на камарата, Стефан Дюлае, предствители на френски и български компании. В програмата се включиха възпитаници на Националното училище за танцово изкуство и цигулари от Нов симфоничен оркестър. Средствата се набираха чрез благотворителен търг, воден от актрисата Силвия Лулчева, на който бяха предложени много предмети, сред които и оригинално произведение на Жул Паскин от серията „Еротикон“ (1933г.) Благодарение на дарителите и участниците в търга бяха събрани над 13 000 лв. с които Фондацията  „Нашите недоносени деца“ще закупи медицинско оборудване за отделенията за недоносените деца.

Видео с Историята на CocoonaBaby® (за английски субтитри е необходимо да натиснете бутона CC)

Отделно от чистата дистрибуторска дейност на нашата фирма, предлагаме помощта си за болниците в България – доставяме подложки (гнезда) за кувьози – CocoonaPrema, CocoonaCalе™, и анатомично гнездо CocoonaBaby® размер 2, за неонатологични и родилни отделения, кабинети на педиатри и детски терапевти.

КЪДЕ ИМА ГНЕЗДА ЗА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА

 • СБАЛАГ Майчин дом в град София разполагат с 3 бр CocoonaPrema™ + 2 бр CocoonaCal™ (подарени от нас и от родители, за чиито бебета са се грижили там)/от април до декември 2012
 • Клиниката по неонатология в СБАЛДБ – София 1 брой (закупен от спонсор)/юни 2012
 • СБАГАЛ „Проф. Д-р Д. Стаматов“ град Варна – 3 броя CocoonaPrema™(закупени от спонсори)/юни 2012
 • “Многопрофилна болница за активно лечение – Пловдив” АД – осигурени няколко гнезда със техни собствени средства /октомври 2012
 • Г-жа В. И. от Горна Оряховица закупи за неонатологията във Велико Търново 2 бр CocoonaCal™/декември 2012
 • Политическа партия ГЕРБ закупи за неонатологията във гр. Велико Търново 2 бр CocoonaCal™/1 бр CocoonaBaby®, в комплект с калъфки/февруари 2013
 • УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“(закупени от спонсори)/септември 2013

Анатомични гнезда от Фондацията „Нашите недоносени деца“ получиха неонатологиите в следните градове

(АКЦИЯ януари/февруари и март 2013 г.):

 • Благоевград : МБАЛ „БЛАГОЕВГРАД“ АД, завеждащ Д-р Руйчева
 • Варна : СБАГАЛ „ПРОФ. Д-Р Д. СТАМАТОВ”, завеждащ Д-р Снежинка Цветкова
 • Враца : МБАЛ „Христо Ботев“, завеждащ Д-р Станева  – вижте повече
 • Кърджали : МБАЛ ”Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ”АД, завеждащ
 • Монтана : МБАЛ “Д-Р СТАМЕН ИЛИЕВ” АД, завеждащ Д-р Антоанета Блажева
 • Плевен : УМБАЛ „Д-Р Г. СТРАНСКИ” ЕАД, завеждащ Д-р Атанасова
 • Пловдив : УМБАЛ „Св. Георги“, завеждащ Доц. Мая Кръстева
 • Пловдив : МБАЛ „Пловдив“, завеждащ  Д-р Диана АРГИРОВА
 • Русе : МБАЛ „РУСЕ”, завеждащ д-р Нина Радкова
 • Сливен : МБАЛ ”Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ” АД, завеждащ Д-р Таня Праматарова
 • Тутракан : МБАЛ „ТУТРАКАН“ ЕООД, завеждащ Д-р Черноокова
 • Стара Загора : МБАЛ „Проф. Ст. Киркович“, завеждащ Доц. Мумджиев
 • Търговище : МБАЛ „ТЪРГОВИЩЕ„ АД, завеждащ Д-р Радост Едрева
 • Хасково : МБАЛ „ХАСКОВО”, завеждащ Д-р Вачева
 • Шумен : МБАЛ „ШУМЕН” АД, завеждащ Д-р Стойкова
 • София :
 1. Клиника по неонатология СБАЛДБ ЕАД, завеждащ Доц.Д-р Ралица Георгиева
 2. УНИВЕРСИТЕТСКА СБАЛАГ „МАЙЧИН ДОМ” ЕАД, завеждащ Доц.Д-р Боряна Слънчева
 3. ПЪРВА САГБАЛ „СВ. СОФИЯ” ЕАД, завеждащ Д-р Красимира Иванова
 4. ВТОРА САГБАЛ „ШЕЙНОВО” ЕАД, завеждащ Д-р Гергинова

Анатомични гнезда от Фондацията „Нашите недоносени деца“ получиха неонатологиите в следните градове

(АКЦИЯ януари/май 2014 г.):

*очаквайте повече информация скоро

 

 

 

 

В процес на търсене на финансиране сме за доставка на гнезда за българските държавни болници, в помощ на новородените български деца! Молим хората, които имат желание, да се свържат с Фондация „Нашите недоносени деца“

Производството и пускането на пазара на тези гнезда, са плод на дългогодишната работа на екипите по неонатология и на CAMPS на болница „Нор“ под ръководството на началника на екип д-р Кристиан Паликс, кинезитерапевтката Даниел Салдучи и техния педиатър, специализиран в невроповеденческите аспекти – д-р Мари Фабър-Грене.

Гнездата печелят множество награди, сред които тези за нововъведения в Кьолн, Германия и в Белгия, сребърен медал от Групата Bébé 9 и Отличие от специализираната преса за детски продукти във Франция. Те имат също така диплома за болнична хигиена, както и награда за най-добра практика на 2009 г. от Soroptimist International of Europe (SI/E). След подобен успех комитетът на SI/E смята, че е възможно и клубове от други държави да искат да участват в този струващ си усилията проект.

БОЛНИЦА „НОР“: Едно гнездо за новородените

Екипите по неонатология и на CAMSP (Център за ранни медико-социални дейности) на болница „Нор“ в Марсилия разработват гнезда, проучени специално да позволят на новороденото да се движи и мърда по начин, подобен на наблюдавания в майчината утроба.

Последващото производство и пускане на пазара на тези гнезда, са плод на повече от десетгодишна работа на екипите по неонатология и на CAMPS на болница „Нор“ под ръководството на началника на екип д-р Кристиан Паликс, кинезитерапевтката Даниел Салдучи и техния педиатър, специализиран в невроповеденческите аспекти – д-р Мари Фабър-Грене.

Задължително предписвани за всички недоносени едноплодни или многоплодни бременности, хипотрофични или новородени с неврологични патологии, тези еволютивни гнезда предоставят комфортно положение на тялото на всички новородени.

Основни етапи на медицинското изследване:

Въздушна среда и водна среда – предварителни познания (сбор от придобити знания) за преминаването от живота във водна среда към този във въздушна среда. Още от десетата гестационна седмица фетусът демонстрира организирана двигателна способност и бързо заема собствено положение на тялото. Той може също така да ръководи движенията си, защото водната среда позволява свобода на движение, която не е възможна във въздушна среда веднага след раждането. Например фетусът в утробата може да хване пъпната връв, да докосне лицето си или други части на тялото. Така фетусът изследва пространството и много рано се конструира както физически, така и психически.

За жалост, бебето извън утробата принадлежи към своята среда и ограниченията на тази среда могат да бъдат вредни за недоносените, хипотрофичните или хоспитализираните  бебета. Неадекватни сензорни вълни (тактилни, визуални, слухови), будно състояние или сън, смущавани от грижите и патологиите, се отразяват неблагоприятно върху невропсихологичното му развитие.

Първият етап е този на медицинското проучване за положението на тялото в утробата след това адаптирана към недоносените бебета. В отделението по неонатология на Болницата „Нор“ вземането под внимание на обкръжаващата среда се състои в ограничаване на вредното въздействие на шум и светлина, поставяне в гнездо, заедно с масажите, контакта с кожа, кърменето и обгрижване на болката под всичките й форми.

Комфортното положение на тялото в гнездото на бебето е преценено от гледна точка на жизнените функции – сърце, насищане с кислород, дишане, на ритъма на съня и честотата на патологиите, за които стресът играе основна роля. При връщането им в семейството тези бебета са наблюдавани от специалисти от CAMSP (Център за ранни медико-социални дейности), особено през първата година от живота им, като в месеците следвали изписването от отделението по неонатология, те са били винаги в позиция “cocon”. По този начин, екипът на д-р Кристиян Паликс е имал възможност да наблюдава ползите от това положение на тялото в гнездото и да сравнява бебетата, наблюдавани в неговото Отделение по неонатологията, с бебетата, наблюдавани от CAMSP.

Втори етап – изследването на ортостатичната техника на положението на тялото се свързва с медицинските проучвания. Трите основни момента са подкрепата, опората и свитото положение на бебето. Това свиване на крайниците наподобяващо вътре-утробната позиция, предотвратява хиперекстензията на главата и на горните крайници и поддържа долните крайници, като оставя свобода на движение на бебето. Тези три неща позволяват на бебето да координира сдвояването ръка-око и връзката ръка-уста, като ограничава тревожността и премахва стреса.

Тези медицински изследвания и ортостатични техники придружават недоносено бебе, което е с изоставащ растеж или е родено на термин, но е с патологии, в неговото невромоторно развитие (хипотония на недоносеното и хипертонус на роденото на термин), за да му даде една продължителна ортостатична грижа и подкрепа.

Д-р Кристиан Паликс обяснява ползите от гнездото така

От ортопедична гледна точка гнездата позволяват да се избегне сплескването на черепа, наречено плагоцефалия, свързано отчасти със задължителното поставяне по гръб за избягване на внезапната смърт на новороденото. Когато не е в регрупирано положение, както в гнездото, тялото е в екстензия и детето е силно изтегнато назад. Като развива по този начин гръбната си мускулатура бебето ще бъде с плосък гръб и с изпънати настрани ръце, като дланите са далече от лицето. Неправилното положение на ставите на ханша и лошото положение на стъпалата (което може да доведе до скъсяване на ахилесовото сухожилие) могат да създадат затруднения при ходене. Накрая, гнездото предотвратява несиметричната стойка, при която едното рамо е по-високо от другото и дори сколиоза.

От невропсихологична гледна точка тези гнезда улесняват насочените и свободни движения към лицето и захващането. Бебето принадлежи към собствената си среда и не трябва да пренебрегва ръцете си, защото много рано то изгражда своето пространство и положението на тялото – предпоставки за следващите уроци. Това сдвояване око-длан е отговорно за двигателните умения, за които са проведени тестове между 4 и 6 месеца, зависи от положението на бебето. Така от много рано положението в гнездото улеснява изграждането на психомоторна идентичност с индивидуалност и самоосъзнаване.

От гледна точка на храносмилането –  положението на тялото в изтегнато назад положение благоприятства появата на гастроезофагеален рефлукс поради механично отваряне на кардията. Този гастроезофагеален рефлукс може да предизвика УНГ смущения, които се отразяват върху съня и отношенията със семейството.

От емоционална гледна точка чувството за сигурност на тялото в гнездото улеснява комуникативността на бебето, успокоява го, намалява фактора на стрес или болка, като така благоприятства връзките с родителите и привързването мама-татко-бебе.

Трети етап – завършване на модела и патентоване. Осъществяването на този етап, става благодарение на съветите на екипите по неонатология и на CAMSP „Нор“, като се използват материали, подходящи за различните периоди от живота на бебето. Гнездата се произвеждат в два размера за недоносени бебета и тези модели могат да се използват в кувьози, върху електрически матраци, както и в бебешка люлка.

Над 2,5 кг всяко новородено може да се възползва до 4-месечната си възраст (коригирана възраст за недоносените бебета) от гнездо Cocoonababyâ, адаптирано към неговия растеж. Кинезитерапевтката на CAMSP Даниел Салдучи и нейният син, който е ортопротезист, започват да използват тази система от гнезда за напускащите неонатологията деца преди повече от петнадесет години.

Четвърти етап – Този на подкрепата от асоциацията SOROPTIMIST INTERNATIONAL на Марсилския клуб, който подари 30 гнезда на отделението по неонатология на болница „Нор“, което всъщност бива първото оборудвано отделение във Франция.

Последен етап – Този на производството и на пускането на пазара на Анатомичното гнездо. Този етап бива реализиран благодарение на партньорството с фирма RED CASTLE Франция.