Чист въздух ли дишаме вкъщи?

Част от „новото нормално“ е да обръщаме повече внимание на бактериите и вирусите. Дали сме толкова внимателни и с въздуха, който дишаме, особено в дома и офис помещенията? Постарахме се да съберем няколко полезни съвета в тази посока.

Въздухът в помещенията може да съдържа много вещества, които не са видими с просто око. Към тях спадат прахови частици, алергени или летливи органични съединения (ЛОС). Последните са част и от химичните препарати, с които поддържаме помещенията чисти. Те изпускат газове, които нерядко не могат да бъдат подушени. Източници на ЛОС могат да са също строителни материали, подови настилки, тапицерия, освежители за въздух, горящи дърва в камината, готварски продукти и други.

Вече споменахме, че почистващите продукти за дома са източник на ЛОС. Тези от тях, които миришат на цитрусови плодове имат съединения, които реагират с естествено срещащия се озон в помещенията и по този начин може да се получи съединението „формалдехид“. Използването на естествени почистващи продукти може да спомогне за намаляване на отделяните летливи органични съединения. Ето още няколко възможности за постигане на чист въздух в затворените помещения.

Снимка: Austin Ban / Unsplash
Снимка: Austin Ban / Unsplash

 

Почиствайте редовно подовите настилки и тапицираните повърхности – Забелязали ли сте, че сядайки на диван, стол или полагайки глава на възглавница се вдига облак прах, гледан на слънчева светлина? Тези елементи остават във въздуха и се вдишват. Редовното почистване намалява замърсяването с тези частици. Най-ефективният начин е да правите това с прахосмукачка.

Проветрявайте редовно – Нерядко в помещенията имаме предмети, цветя и животни, които също са източници на замърсяване. Домашните любимци внасят отвън прах, а козината им е почти навсякъде. Ароматните свещи също са могат да са източник на ЛОС. Затова след почистване е нужно да проветрите добре и дори да използвате пречиствател за въздух, който помага в борбата с останалите летливи органични съединения.

Бъдете съобразителни – Ако живеете на оживена транспортна артерия, проветряването по-скоро ще навреди, отколкото да помогне. В този случай е препоръчително да не проветрявате дълго или поне да изчакате момент със слаб трафик.

Доверете се на качествен пречиствател за въздух – Малко по-горе споменахме вълшебната думичка за чист въздух „пречиствател“. Това, за което трябва да внимавате, когато избирате такъв уред е дали той е с напълно затворени филтри, така че въздушният поток да не може да заобиколи филтъра. Последното гарантира правилното филтриране на вредните частици и газове. Наличието на HEPA филтър спомага премахването на прах, цветен прашец и козина от домашни любимци. За предпочитане е наличието на филтър с активен въглен, който абсорбира LOS, NO2 и други газове. Не на последно място по значение е възможността на уреда да пречиства въздуха в цялото помещение, а не само в близост до мястото, където е разположен. Нашето предложение е пречиствателят за въздух на Beaba, който отговаря на всички тези условия и може да закупите от нашия електронен магазин. Там ще откриете още стотици продукти в помощ за отглеждане на малки деца. Очакваме Ви!