Наръчник за работещи родители

Да сте работещи родители изисква усилия, без това да е ограничено в конкретни часови диапазони. Обществото ни е така устроено, че почти няма как човек да издържа семейството си без да работи. С раждането на децата и първоначалната еуфория, неизменно настъпва момент на преумора, когато отговорностите от трудовите ангажименти и домашни задължения се сблъскат. Много двойки усетиха върху гърба си ефектът от затворените детски ясли, градини и училища, докато трябваше да работят пълноценно от вкъщи. Близки до нас майки ни споделиха как минута невнимание води до еднорози в доматената супа, печати по корема на детето или рисунки с перманентен маркер по стената. Въпреки това времето прекарано заедно, е най-добрият начин за създаване на моменти, които ще се помнят цял живот. Има ли обаче лесен начин да се намери точният баланс между грижата за децата, работата и личният живот? Със сигурност немалко работещи родители участват активно в живота на детето си, докато са успешни в кариерата си, защото осъзнават, че времето прекарано заедно е най-добрата инвестиция в бъдещето. Вижте нашите скромни препоръки как да постигнете това.

 

Задайте си точните приоритети

Най-важното е да си наложите точния баланс между това да бъдеш родител и отдадеността на кариерата. След като веднъж семейството е било важен приоритет, защо след това нещата да се променят? Стига да иска, човек лесно може да се откаже от вредните си навици и да се освободи за много по-важни неща. Времето, прекарано в гледане на телевизия, висене в интернет и чатове с приятели може да бъде оползотворено много по-рационално в занимания с децата.

 

Разговаряте откровено с децата

Използвайте всяка възможност за разговори със своите деца. Няма значение дали в този момент приготвяте вечеря, чистите или сте тръгнали на пазар. Говорете за всичко – за своя ден, за техните преживявания, за любимите им герои и игри, за своите детски години и спомени. Позволявайте на децата си да изразяват чувствата и притесненията си пред вас без задръжки, за да изградите силна връзка помежду си, която е основният проблем в по-късна тийнейджърска възраст. Не се безпокойте да задавате уточняващи въпроси и да изслушвате отговорите, и най-вече направете тези разговори част от своето ежедневие.

 

Бъдете най-добрият приятел на своите деца

Интересувайте се кои са любимите игри на вашите деца. Отделяйте време за различни активности, показвайки им начините за забавление от своето детство. Същевременно играйте и на модерните днес игри. Защо пък дори да не създадете своя собствена такава, използвайки предметите вкъщи. Можете да композирате музика с лъжици и саксии, да си направите домашен куклен театър или да търсите съкровища, скрити на различни места в дома. Вслушвайте се в децата си и дори няма да бъде нужно да мислите прекалено дълго. Те ще го направят вместо вас, стига да не ги ограничавате.

 

Помагайте им с ученето

Помощта на децата в тяхното учене ви позволява да прекарвате заедно повече време. Не прехвърляйте този процес единствено на учителите и не реагирайте остро, когато децата не се справят с някоя елементарна задача. Острите забележки могат да отключат вътрешна несигурност и в бъдеще това да се отрази на резултатите и интереса към даден предмет. Да учите заедно е процес, който развива интереса на детето към училищните дейности.

Планирайте регулярни разходки навън

Децата, както и всички ние имаме нужда да сме сред природата, а не затворени зад стените на своя дом. Планирайте регулярни разходки до музеи, паркове, библиотеки и други интересни места. Показвайте нови и интересни неща, но давайте инициативата и на самите деца при избора. Когато са част от процеса, те ще се почувстват важни, което ще ги направи по-ангажирани и в крайна сметка събитието ще се превърне в запомнящ се семеен празник.

Хранете се заедно

Семействата, които се хранят заедно, остават заедно. Обсъждането на случилите се през деня събития дава възможност за заздравяване на взаимоотношенията. Използвайте времето да задавате въпроси на децата си, без да бързате с храненето, само и единствено, за да се преместите пред телевизора или да вземете смартфона си в ръце.

В крайна сметка добрата грижа за децата не опира само до купуването на скъпи подаръци за специални поводи. Най-добрият дар е отделеното време, което да прекарвате заедно всеки ден. Това е моментът да им покажете, че ги обичате и сте готови да ги изслушате. По този начин ще изградите прекрасни семейни взаимоотношения и среда на доверие в бъдеще. Споделете с нас в социалните мрежи каква е вашата успешна формула като работещи родители.